11 January 2013

Wajah ayah dan ibu

Assalamualaikum...

Who should I give my love to?
My respect and my honor to
Who should I pay good mind to?
After Allah,
And Rasulullah,

Kalau wajah anda lebih memberat kepada siapa? Ayah atau ibu?

Kalau saya, saya lebih mirip arwah ayah. Perangai saya pun lebih ikut arwah ayah. Saya banyak cakap, kalau orang tak suka dengan orang banyak cakap, memang tension dengan saya agaknya. Suka sangat bercakap..sebab itu saya pernah bercita-cita nak jadi pembaca berita.

Suka bercakap dan mempunyai hadnya. Tapi ada je yang cakap saya pendiam..hoho..orang yang cakap macam itu, mesti tak kenal saya sebab saya memang banyak cakap tapi, tetap ada satu je mulut. hehe. Tak kenal maka tak cinta, dah kenal? Errr..sengsara tak?

"Whatever you want your children to be tomorrow, be that person today." - (Shaykh Abdul Nasir Jangda)


Bak kata pepatah, kasih ibu membawa ke syurga, kasih ayah membawa bahagia. Bagi saya, dua-dua kasih tidak kira daripada ibu mahupun bapa memberi kita makna bahagia dan insyaAllah pasti akan ke syurga. Tiada siapa boleh ganti kasih mereka terhadap kita selama kita hidup di dunia ni kan. Hilang mereka tiada galang gantinya.


p/s:  Pernah dengar lagu My Mother oleh Yusof Islam tak? Lagu itu sangat comel. Saya sayang umi, saya sayang ayah. ^___^


43 comments

January 11, 2013 at 11:11 AM

kalau akk rasanya berat iras abh.. adik lain sume ikut iras abh..ngan kening lebat..hehe.. cuma adik no.2 yang masuk tntera tu je lain.. dulu cam cina sebab masa mak akk ngndung kan dia, apek sebelah umah suka usha..ahahaha
kan dah terkenan..

January 11, 2013 at 11:13 AM

muke paly ikot ayah, prangai tak tau, haha.. tp rambut ikot mak :)

January 11, 2013 at 11:22 AM

muke kite banyak iras ibu.. comel gitu..hikhik :P

January 11, 2013 at 11:23 AM

@Mimie Najib hehe..saya suka orang kening lebat..cantik. hehe..dah masuk tentera training memang jadi lain kan kak..tapi betul kak, sebab tu orang kata kalau tengah mengandung jangan mengata orang. buat benda2 yang tak baik macam seksa binatang ke. nanti jadi dekat bayi tu.

@Paly hehe..ohh..muka ikut ayah tapi rambut ikut mak.

January 11, 2013 at 11:25 AM

@^^eKaTiKaH^^ hehe...waa, ikut ibu ye. mestilah comel kan. ^___^

January 11, 2013 at 11:40 AM

Lissa banyak ikut abah,. ketinggian ngan gigi jea ikut mama., hehee

p/s : Lissa suka sangat lagu My Mother tuu. hehehe

January 11, 2013 at 11:42 AM

combi sikot muke mak atau ayah..tp baka amik dua2..;p

January 11, 2013 at 11:42 AM

ima pun berat belah ayah juga :)

January 11, 2013 at 12:15 PM

deqja banyak ikot mama...tapi badan sume ikot tokwan.. ade ke ?? hahaha

January 11, 2013 at 1:25 PM

=) akak punya muka tak tahu ikut sape dah 50/50 agaknya.. hehe.

org kata anak perempuan berat pada muka ayah sejuk orangnya.. =)

January 11, 2013 at 1:28 PM

saya iras abah. hehe. macam mak sedara pun ada jugak. hihi, perangai pulak tak tahu la ikut siapa. haha

January 11, 2013 at 2:12 PM

mirip ibu, perangai ayah. sebab saya sorang je. hihi :)

January 11, 2013 at 2:13 PM

Macam penah tgk la petikan atas sekali. kat mane ye?

January 11, 2013 at 2:22 PM

akak xtau lah ikut sape.. hihi cm xde ikut spe2 je! ayokk.. haha berat kat mak kot.. kasih ibu ayah selamanya :)

January 11, 2013 at 2:56 PM

@Lissa LaLissa hehe..ohh..ikut abah juga ye. Lissa mesti tinggi kan..kalah lah akak. hehe.

@combi hehe..betul lah tu..memang baka dua2..hehe.

@iima ❥ hehe..ayah juga..yeah..

@deqjamucuxx hehe..ada kot..hehe.

@Maria Menado~ selain muka, perangai akak..hehe..ye ke? hehe..sejuk ye..

@Amanina hehe..memang ada kan yang lebih memberat pada mak saudara dia. unik apa..hehe.

@Rara Nasihaohh..anak tunggal ye..hehe..best tak? hehe.

@ANISRAHIM hehe..yang mana kak? yg atas sekali tu ye? memang pernah dengar kot, sebab lagu dari yusof islam, my mother.

@Mar Haini Abdul Rahim hehe..mungkin bukan 100% tapi iras2 je, mungkin perangai ke..hehe..betul, tak ada ganti dah kan kak.

January 11, 2013 at 3:28 PM

Kalau Fiqah, mungkin belah ayah jugak. Tapi setiap kali renung muka depan cermin. Rasa macam takde iras ibu atau ayah punn. Hurm, rasa sedih tu ada risau pun ada. Tapi mungkin tak nampak kot sebab fiqah kan 16 baru.. :'D

January 11, 2013 at 3:38 PM

saya?? ermm.. tak tahu laaa cik aini... hurmmm...tetiba rasa nak wat entry jerk tentang neh. huhuhuhu

January 11, 2013 at 3:38 PM

opssss btw! sedap ayat tuh. saya nak amek boleh takk?? copy erkk ..tenkius cik aini! :)
ermmm satu lagi! cik aini lagi cute kalau banyak cakap. :)

January 11, 2013 at 4:13 PM

Kalau alia ikut muka mama , hee ^^ Kalau orang tengok dah boleh agak :D

January 11, 2013 at 4:40 PM

sy lebih iras kepada aaron aziz...:P eh?? tetiba...

January 11, 2013 at 4:46 PM

@Ƞurul Ƨyafiqah hehe..jangan sedih2..bukan sama tapi iras, mungkin bukan muka, kening, mata..tapi itu tak penting pun yang penting kita sayang ibu dan ayah kita kan.

@Sue PeLik hehe..boleh2..cik sue lagi comel ma..cantik pakai baju pink gitu.

@alia syuhada ye ke..anak ibu lah ni..alia cantik mesti mama alia lagi cantik..hehe.

@Hatimi Tahirruddin ehh..hehe..ohh..ye ke? alamak, saya tak minat lah aaron aziz tu. Hero tua..opps, maaf kepada peminat aaron..terlepas sudahhh. T__T

January 11, 2013 at 4:46 PM

sedih laaa eyyy.. kalo dah tua, rindu mak ayah pandang cermin :')

January 11, 2013 at 4:47 PM

@Hanida Moss kan akak..sedih..betul..kalau rindu mak ayah pandang lah cermin..hehe.

January 11, 2013 at 4:52 PM

muke akak iras ayah kot..hehehe..suke sangat tau lagu My mother tu..suweett

January 11, 2013 at 5:01 PM

cyda ikut ayah kot, hehehehe..

Eh, baru perasan..aini pakai domain barulaaa.... heheeh :D

January 11, 2013 at 5:33 PM

sayang ibu & ayah jugak :)

muka didiey lebih kepada ayah

January 11, 2013 at 9:52 PM

wajah bella mirip ayah . perangai pun mirip ayah . pernah pernah dgr lagu yusuf islam tu . comel & sayu je dengar ;)

January 11, 2013 at 10:39 PM

family cakap muka kak macam muka mak sedara belah ayah... tak tahulah betul ke tak...
kak pun tak sure...
suka lagu my mother... :)

January 11, 2013 at 10:54 PM

hye dear. nice entry. i'm here to ask u something bout blog profile. whereby g+ and blog profile. u ckp cmni "hehe..itu kalau kita tukar kita punya profile kepada Google+..kalau nak tukar balik pada blogger profile atau kembali pada asal, Google beri masa 30 hari."

cane tu ye? leh explain more? tq my dear.

January 11, 2013 at 11:48 PM

sedihnya baca kata2 dalam buku tu... mmg betul la... sangat2 rindu arwah mak dan ayah... :( moga keduanya sentiasa tenang di sana... Amin...

muka akak mirip arwah mak...

January 12, 2013 at 12:15 AM

ciksu berat belah ayah.arwah adik belah mak..



aini ciksu letak bwang sbb nak balance kan rasa pedas ngn manis sbb susami ciksu tak suka pedas2 sangat.alamatnya tak da yg mkn la nnti.ciksu dah la tak makan ikan patin tu..huhu

January 12, 2013 at 3:10 AM

syaz lagi ke ayah. selalunya anak perempuan berat ke ayah, sejuk katanya. hehe.

salam perkenalan dari syaz. syaz follow sini. :)

January 12, 2013 at 3:13 AM

Tersentuh bila baca entri ni. Menyayat hati..(menyayat hati tu ape?)

January 12, 2013 at 10:29 AM

@Wan Namikaze hehe..menyayat hati itu macam memilukan..dalam kata lain sangat sedih.

January 12, 2013 at 10:31 AM

@Syazana Nazri ye ke..hehe. samalah kita. terima kasih singgah..salam perkenalan juga. ^__^

January 12, 2013 at 10:37 AM

@QasehnyaRania hehe..ye ke kak.

Ohh..saya ingat memang akak letak bawang. sebab ada sesetengah orang tu memang dia suka letak bawang dan serai..hehe..tak habis, alamaknya buang lah kak kan..hehe.

January 12, 2013 at 10:38 AM

@Nora Karim Betul..sedih, saya pun rindu dengan arwah ayah..InsyaAllah, semoga ayah dan mak ditempatkan di kalangan orang yang beriman. Amin..

January 12, 2013 at 10:54 AM

@miz ruha hehe..memang ada anak saudara yang mirip mak atau bapa saudara.tapi tak ramai..kan, bestkan lagu tu.

January 12, 2013 at 10:55 AM

@sabella mohamad hehe..sama lah kita. betul..bestkan.

January 12, 2013 at 10:55 AM

@~didiey~ hehe..waa..ye ke.

January 12, 2013 at 10:56 AM

@Cik Syida banyak yang ikut muka ayah kan. a'ah..hehe..dah seminggu lebih juga pakai.

January 12, 2013 at 10:56 AM

@Cheq Kaq yeah, ramai anak perempuan ikut ayah..hehe..sweet sangat kan. ^__^

January 12, 2013 at 11:02 AM

kalau chot,orang kata lebih mirip ngn emak chot,tapi acuan muka sya ni kedua2nya ada n seimbang rasanya..hehe tapi perangai ni lebih berat ikut sikap ayah rasanya..he cz ayah bnyk ckp,chot pun byk ckp..:) Yela kata orang,Mana tak tumph kuahnya kalau tak kenasi..hehe :)

 

Design by ! AINI ZAKARIA © 2013| Resolution: 1280x800px | Best View: Google Chrome